Skip to main content Skip to footer

Relatie en familie

Relatie en familie

 

Het familierecht is een onderdeel van het burgerlijk recht dat zich bezighoudt met familiaire zaken als scheiding, geboorte, ouderschap, samenwonen en huwelijk. Eigenlijk met alles wat er in het leven gebeurt vanaf de geboorte tot overlijden. Vaak spelen er persoonlijke belangen die samengaan met emoties. Het gaat over u als kind, als ouder, als broer of zus, als echtgenoot of partner.

Samenwonen

Hoera, u gaat samenwonen! Tijd om wat praktische zaken te regelen, zoals het opstellen van een samenlevingscontract. U legt hierin verschillende afspraken vast, zoals de verdeling van de kosten van boodschappen, kleding, woonlasten, bankrekening(en), de kosten voor het verzorgen en opvoeden van kinderen en de verdeling van de bezittingen als u onverhoopt uit elkaar gaat.

Trouwen en Partnerschap

Door te trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap regelt de wet automatisch een aantal zaken voor u. Zo trouwt u of gaat u een geregistreerd partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen, waarbij alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Als u liever zelf bepaalt wat u wel en niet samen deelt, kunt u dit vastleggen in huwelijkse voorwaarden dan wel partnerschapsvoorwaarden.

Erven

In een testament legt u vast wat er met uw nalatenschap moet gebeuren. Wij adviseren u over de afwikkeling hiervan en nemen het voor u uit handen. Ook is het verstandig om u, als u een erfgenaam bent, te laten adviseren voordat u een nalatenschap aanvaardt. Het kan namelijk voorkomen dat een nalatenschap meer schulden bevat dan dat er bezittingen zijn.

Uit elkaar

De beslissing is genomen: u gaat uit elkaar. Dat moet ook op juridisch gebied gebeuren. Spullen moeten worden verdeeld, het huis moet worden verkocht, het testament moet worden aangepast en wat gebeurt er eigenlijk met de hypotheek? Wij informeren u over al deze zaken en adviseren u en uw ex-partner over wat u het beste kunt doen in uw situatie.