Skip to main content Skip to footer

Huisoverdrachten en hypotheken

Huisoverdrachten en hypotheken

 

Hoera, uw bod op de woning is geaccepteerd! Tijd voor de juridische overdracht bij de notaris. Na controle van de benodigde gegevens stellen we het ontwerp van de akte op en sturen het concept met de afrekening naar de betrokkenen. Daarnaast controleren we de bevoegdheid tot overdracht van de verkoper en zorgen wij voor een overdracht vrij van hypotheken en beslagen. U mag vervolgens bij ons komen tekenen voor de overdracht. U tekent de leveringsakte en de hypotheekakte. Hiermee verandert de woning officieel van eigenaar. Direct na de overdracht worden een afschrift van de akte van levering en een afschrift van de hypotheek ingeschreven in de openbare registers bij het kadaster.

Ik wil graag een (extra) hypotheek op mijn huis. Hoe werkt dat?

In dit geval wil de hypotheekbank (meer) zekerheid op het huis. Dit gebeurt door het verlenen van het recht van hypotheek op het huis door de eigenaar. Heeft u de benodigde stukken bij de bank ingeleverd en de offerte getekend? Dan stuurt de bank een opdrachtbrief voor het maken van een hypotheekakte aan de notaris. Wij controleren alle relevante gegevens, maken een ontwerp van de hypotheekakte op en versturen het concept van de akte en de afrekening. Na ondertekening wordt een afschrift van de akte ingeschreven in de openbare registers bij het kadaster.

Ik wil een vakantiehuis kopen. Is een notaris dan ook nodig?

Er zijn juridisch gezien verschillende manieren om een vakantiehuis te kopen. De meeste voorkomende situatie is dat u de woning koopt en de grond huurt. U kunt ook de woning samen met de grond kopen. Hier zitten meer kosten aan verbonden zoals overdrachtsbelasting bij de overdracht en jaarlijkse onroerendezaakbelasting. Dan is er nog het recht van opstal, waarbij u beperkt recht krijgt over de grond waarop de vakantiewoning staat. Welke vorm u ook kiest, wij leggen het officieel vast voor u.